Φέτος στα πλαίσια του προγράμματος Τοπική Ιστορία με τη Γ' Γυμνασίου ασχοληθήκαμε με την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ.
Σκεφτήκαμε δηλαδή να μάθουμε λίγες βασικές πληροφορίες για τα μνημεία που όλοι βλέπουμε και ίσως προσπερνάμε και να τα τοποθετήσουμε σε μια χρονική σειρά:ποιο είναι το αρχαιότερο και ποιο το νεότερο.
Θέλοντας να είναι ένα μάθημα διαφορετικό, αποφασίσαμε να βγούμε από την τάξη και να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερες επισκέψεις.
Τα μνημεία που εξετάσαμε και επισκεφθήκαμε είναι:
Αρχαίο Νεκροταφείο Παροικιάς
Αρχαίο Εργαστήρι Κεραμικής στην Παροικιά
Αρχαιολογικό Μουσείο
Ανασκαφές στο νησάκι Δεσποτικό
Σπήλαιο Αντιπάρου
Εκατονταπυλιανή
Αρχαία Λατομεία και η λειτουργία τους στα νεότερα Χρόνια
Κάστρο Παροικιάς
Λαογραφικό Μουσείο Μπενέτου Σκιαδά
Στις επισκέψεις μας ξεναγηθήκαμε από τους αρχαιολόγους Φωτεινή Ζαφειροπούλου και Γιάννο Κουράγιο,τον Χρίστο Γεωργούση ,τη Μαρία Αρκουλή και τη Δήμητρα Σοφιανού, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, το Σπύρο Μητρογιάννη, τη Μαρία Φραγκούλη, τον Μπενέτο και Κατερίνα Σκιαδά.
Χαρακτηριστικό όλων των μνημείων είναι η διαχρονικότητά τους ,ότι δηλαδή λειτούργησαν σε πολλές χρονικές φάσεις: π.χ. Το αρχαίο Νεκροταφείο πρωτολειτούργησε τον 8ο αι. π.Χ. αλλά εξακολούθησε να λειτουργεί για 1000 χρόνια περίπου, η Εκατονταπυλιανή , που φτιάχνεται τον 4ο αι. μ.Χ., σε θέση που προγενέστερα υπήρχε αρχαίο Γυμνάσιο και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί. Κλείνοντας πιστεύουμε ότι ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας.