Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Χάρτης των Κυκλάδων
Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά :
Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηράκλεια, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δήλος.

Οι παραδοσιακοί χοροί στα νησιά των Κυκλάδων είναι o 
Μπαλος, o συρτος κ.α.











 Στους κυκλαδίτικους χορούς υπάρχει έντονο το ερωτικό στοιχείο και είναι χοροί αντικρυστοί , συρτοί και συντεχνιακοί . Ο επτάσημος συρτός ( ή πανελληνίως γνωστός « Καλαματιανός») είναι ο γνωστός χορός με ήπιο συρτό βήμα και χαρακτηριστικό ύφος της περιοχής .
Ο Συρτός χορευόταν σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις , παιζόταν με πολλές με - λωδίες και ρυθμικές εναλλαγές . Γενικά θεωρείται ο χορός του πρωτοχορευτή . Ο Μπάλλος είναι χορός ελεύθερος και αντικρυστός . Οι κινήσεις του είναι νοηματικές , εκφραστικές και εξωτερικεύουν τα συναισθήματα του καβαλιέρου προς τη ντάμα του και είτε είναι επιθετικές , με σκοπό το φιλί , είτε κυκλικές , αναγνωριστικές για να την εντυπωσιάσει και να την « κυριεύσει » βρίσκοντας τα αδύνατά της σημεία .

Η ντάμα συνεχίζει αυτό το ερωτικό παιχνίδι , με σεμνές αλλά γρήγορες κινήσεις και στροφές για να αποφεύγει τις « εφόδους » του καβαλιέρου . Όλοι οι παραπάνω χοροί χορεύονταν σ ’ όλα τα νησιά . Άλλοι τοπικοί χοροί είναι το Νι ’ ικεντρέ Αμοργού , η Βλάχα Νάξου , ο Βιτζηλαιαδίστικος Νάξου , ο Μπαλαριστός Μυκόνου , ο Μαλακός Σερίφου κ . ά . Τα χαρακτηριστικά όργανα των Κυκλάδων παλιά ήταν η τσαμπούνα και το ντουμπάκι , αλλά με την πάροδο του χρόνου , το σχήμα ( τακίμι ) έγινε βιολί , λαούτο , και κατά τόπους κλαρίνο .