Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λαογραφικό μουσείο της Νάουσας καθώς και η λαογραφική συλλογή όπου παρουσιάζονται παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον, που ακόμα ζει η παράδοση, παρουσιάζονται με μεράκι και σεβασμό ανδρικές και γυναικείες φορεσιές από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και βεβαία την Πάρο. Ακόμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παλιές φωτογραφίες θα σας γνωρίσουν την Πάρο μιας άλλης εποχής. Στην είσοδο υπάρχει επεξηγηματικό φυλλάδιο και άλλα ενδιαφέροντα, που αφορούν την Πάρο. Η Λαογραφική Συλλογή Νάουσας ανήκει στο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Νάουσα Πάρου", που όλο το καλοκαίρι παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο της Παναγίας, στη Νάουσα . Η Λαογραφική Συλλογή είναι ανοικτή από τον Μαΐο έως τον Σεπτέμβριο. Σχετικά με ημέρες και ώρες στα γραφεία πληροφοριών και σε ταμπλώ ανακοινώσεων στην κεντρική πλατεία Νάουσας.







ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Ο πύργος Della Rocca-Barozziβρίσκεται στην βορινή είσοδο του Κάστρου της Νάξου, τη λεγόμενη"Τρανή" Πύλη, δεξιά όπως εισερχόμαστε. Κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Ενετούς, κυρίαρχους τότε της Νάξου και των Κυκλάδων και επισκευάστηκε το 1694 από τον σταυροφόρο Sforza Castri όπως είναι γραμμένο με επιγραφή στο Κύριο Δωμάτιο του Πύργου.

Αποψη από το εσωτερικό του Ενετικού ΜουσείουΑποψη από το υπόγειο του Ενετικού ΜουσείουΟι τοίχοι του Πύργου (φάρδους 6 μ. στην βάση και 1,65 μ. στην κορυφή) είναι λιθόκτιστοι. Τα υλικά που κυρίως έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μαρμάρινοι και γρανιτένιοι ογκόλιθοι που προέρχονται κατά μεγάλο μέρος από ερείπια αρχαιοελληνικών και βυζαντινών κτηρίων.Ο Πύργος αποτελείται από τον κυρίως όροφο (σαλόνι, υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, βιβλιοθήκη παρεκκλήσι) και υπόγεια ανεπτυγμένα σε τέσσερα επίπεδα.Οι κάτοικοι αυτού του Πύργου είναι ευθείς απόγονοι των ευγενών οικογενειών Della Rocca - Barozzi.

Εξωτερική άποψη του πύργουΣήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο που περιλαμβάνει έπιπλα και αντικείμενα που αποτελούσαν το νοικοκυριό του σπιτιού.
Το Ενετικό Μουσείο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ναξιώτικου αρχοντικού με δυτικές επιδράσεις.

Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, από κονσέρτα μέχρι τοπικά βιολιά, εικαστικές εκθέσεις, λαογραφικά θεάματα, σε έναν ξεχωριστό χώρο που βρίσκεται στο κελάρι του Πύργου, καθώς και στην πλαϊνή αυλή.




ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Το Λαογραφικό μουσείο Εμμανουήλ Λιγνού απέχει μόλις 1 χλμ. από το κέντρο των Φηρών, και βρίσκεται στο Κοντοχώρι. Δημιουργήθηκε από τον Εμμανουήλ Αντ. Λιγνό, νομικό, δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι του 1861. Στα δωμάτια αποτυπώνεται η εικόνα του παραδοσιακού σπιτιού. Το Λαογραφικό Μουσείο της Σαντορίνης λειτουργεί από το 1973.Το μουσείο ξεκίνησε αρχικά από ένα πολύ παλιό κτίσμα, όπου έμεινε ανέπαφο από το σεισμό του 1956. Συντηρήθηκε αρχικά το 1973 και από τότε τοποθετήθηκαν σε αυτό τα παλιά έπιπλα και σκεύη, οικογενειακά κειμήλια, στη θέση που χρηστικά ανήκουν. Το 1993 οικοδομήθηκε στο Μουσείο πτέρυγα για τη στέγαση της Πινακοθήκης και των Εργαστηρίων καθώς επίσης και το Εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, παρεκκλήσι, με έντονο το στοιχείο της λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε στη μνήμη του τελευταίου ιδιοκτήτη του σπιτιού Κωνσταντή Λιγνού.Όλα τα εκθέματα του Μουσείου είναι πριν του 1950.




ΛΑΟΦΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Το μουσείο της Σκοπέλου εσωτερικά




Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο δωρίθηκε στο Δήμο από τους απόγονους του δημογέροντα του νησιού Γιαννιού Χατζησταμάτη - Νικολαϊδη. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν τον πολιτισμικό τομέα του νησιού κατά τους τελευταίους δύο αιώνες: είδη οικοσκευής και χειροτεχνημάτων, έργα αγγειοπλαστών και μαχαιράδων, πίνακες λαϊκών ζωγράφων καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι μικρογραφίες (μοντέλα) καραβιών και τα σημαντικά ναυτικά εκθέματα προβάλλουν την τοπική ναυτική παράδοση του νησιού. Αξιόλογη είναι η συλλογή ενδυμασιών που συγκεντρώνει ολοκληρωμένα ενδυματολογικά σύνολα της τοπικής φορεσιάς και των παραλλαγών της.



ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικο μουσειο κερκυραςTo μουσείο αφορά στον λαϊκό πολιτισμό αναπτύχθηκε και λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στους Σιναράδες 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1982 στο παραδοσιακό χωριό των Σιναράδων που απέχει 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας ενώ από το ΄85 στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο παλιό διώροφο σπίτι.Το σπιτικό αποτελείτε από το «πόρτιγο» (είσοδο), την κουζίνα, την τραπεζαρία, διάδρομο και κρεβατοκάμαρα. Σ' αυτά έχουν τοποθετηθεί τα ανάλογα έπιπλα και σκεύη. Αριστερά από την είσοδο του πρώτου ορόφου είναι η πόρτα που μας οδηγεί με εσωτερική σκάλα στο δεύτερο όροφο. Βρισκόμαστε σ' ένα μικρό δωμάτιο όπου υπάρχει η βιβλιοθήκη, το αρχείο παλαιών εγγράφων κι ορισμένες μικρές συλλογές.


ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ


Στεγάζετε στον πρώτο όροφο ενός κτηρίου, όπου στο ισόγειο λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφενείο. Βρίσκετε κοντά στην κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου, δίπλα από έναν από τους υπεραιωνόβιους πλάτανους της περιοχής. Στο λαογραφικό μουσείο ξεχωρίζουν τα παρακάτω εκθέματα :
· Τοπικές παραδοσιακές φορεσιές
· Οικιακά σκεύη
· Νομίσματα
· Ιστορικά ντοκουμέντα, όπως έγγραφα και βιβλία.
· Η βιβλιοθήκη της Ειρήνης Ναυπλιώτου, πρώτης γιατρού της Λέσβου.




ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, δίπλα στο Δημαρχείο, στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής. Τα διάφορα εκθέματα του μουσείου απεικονίζουν τη ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία και τη μέθοδο της σπογγαλιείας, αλλά και πολλά αντικείμενα από ναυάγια παλιών πλοίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικο μουσειο καλυμνου


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικο μουσειο σαλαμινας
Το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνος στεγάζεται από τον Οκτώβριο του 1998 σε μια ευρύχωρη αίθουσα του Νέου Δημαρχείου - Πολιτιστικού Κέντρου και φέρει το όνομα του Σαλαμίνιου φιλόλογου, λαογράφου, ερευνητή, Πέτρου Φουρίκη Δ/ντή του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών μέχρι το 1936 .
Στο μουσείο αυτό είναι συγκεντρωμένα πλήθος από Λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Σαλαμίνας αλλά και της Ιστορίας του τόπου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών που άρχισε να φτιάχνεται από το 1962. Η συλλογή ζιπουνιών (τζάκων), μας πηγαίνει πίσω 300 χρόνια, μας δίνει εικόνα της εποχής και μας βοηθά να δούμε την ποικιλία και την αισθητική αντίληψη στα ενδυματολογικά του τόπου.
Επίσης στο μουσείο αυτό παρουσιάζονται έπιπλα διαφόρων εποχών, αργαλειοί, οικιακά σκεύη, εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων κυρίως γεωργικά καθώς και διάφορα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα του καθημερινού βίου σε πρωτότυπα σχέδια.


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)

ιστορικό μουσείο ηρακλείου

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, ή πιο σωστά Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου στο νούμερο 27. Το Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1903 που ανήκε στον Ανδρέα Καλοκαιρινό, ένα διαπρεπή Ηρακλειώτη, ο οποίος το 1952 το παραχώρησε με δωρεά στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών για να γίνει Μουσείο.

Το Ιστορικό Μουσείο στο Ηράκλειο είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ, ενώ Κυριακές και αργίες είναι κλειστό. Στις 22 αίθουσες του μουσείου, που καλύπτουν 1500 τ.μ, εκτίθενται με εξαιρετικό και διαφωτιστικό τρόπο πολύτιμα ιστορικά κειμήλια της Κρήτης από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια (330 μ.Χ.) μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940)


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΧΑΝΙΩΝ)

Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικό μουσείο χανίων κρητικό σπίτιΣτο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, στην οδό Χάληδων, δίπλα στην Καθολική εκκλησία βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο. Περιλαμβάνει εκθέματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τρόπου ζωής των παλαιότερων κατοίκων του νησιού κατά το 18ο και 19ο αιώνα.

Μεταξύ άλλων στο μουσείο βρίσκεται συλλογή των εργαλείων, πρώτων υλών και προϊόντων της παραδοσιακής οικοτεχνίας, βιοτεχνίας και αγροτικής ζωής. Βρίσκονται επίσης αναπαραστάσεις αγροτικών ασχολιών, οικιακών τεχνών, βιοτεχνικών εργασιών καθώς και αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων αγροτικού σπιτιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εργαστήριο του μουσείου όπου αναβιώνει η κρητική κεντητική τέχνη και δημιουργούνται κεντητοί πίνακες.